Geschiedenis
-
1903 - De benaming "Moedig en Vrij" wordt nog niet veel terug gevonden. Een meer in de mond liggende naam was toen "Sint-Pieters Turnkring van 't Kransken". Deze naam werd niet lang gebruikt, want vanaf 1907 werd de naam "Moedig en Vrij" veelvuldig gebruikt. Verschillende dingen laten mij geloven dat die turnkring al langer bestond, maar vanaf 1903 zou het officieel Moedig en Vrij worden. Twee grote figuren liggen aan de basis van het ontstaan. Dit zijn enerzijds Z.E.H. Kanunnik Dessain, die vele jaren erevoorzitter geweest is. En anderzijds dhr. Jozef Pans, heel veel jaren de turnleider van de kring. Soms werd de kring zelfs de turnkring van de dhr. Pans genoemd.
-
1907 - Er werd door Moedig en Vrij een groot feest ingericht dat doorging op de Veemarkt. Het dwong ieders bewondering af.
-
1929 - Viering van het 25 jarig bestaan was een heugelijk jaar, met optredens en kampioenschappen te Blankenberge, Diest, Luik en Welkenraedt. Het jaar werd afgesloten met het oprichten van een veteranenafdeling en een nieuwe groep leerlingen. Het uniform bestond in die tijd uit witte broeken en klakken. De bijdrage voor leden bedroeg in die tijd 5 fr. per maand.
1932 - Laatste processieoptocht door het gekende muziekcorps "De fifers", dat samengesteld was uit turners. Dhr. Pouliart François vervoegde het bestuur en is bestuurslid gebleven tot zijn dood, enkele jaren geleden.
-
1933-1935 - Een glansperiode met 6 succesrijke opvoeringen van de "miljoenenrevue".
-
1935 - De magere jaren werden ingezet. Mobilisatie en oorlog beperkten de activiteiten. De kring zat met een lege kas, en daarom legde de voorzitter 100 fr. uit.
-
1940 - 1946 De bezetting bracht een volledig verbod van de werking van de turnvereniging. De werking werd stop gezet.
-
1947 - Tot dan moest er gewacht worden om de heropleving te bewerken. Er kwam een volledig nieuw bestuur, en een doordrijvend programma. De eerste "bonte turnavond" werd ingericht en deze turnavond kende de jaren daarop een steeds groter succes. Er werd een verzekering genomen voor alle leden en de jaarbijdrage werd daardoor verhoogd met 15 fr. Het reglement was spoorloos geraakt. Moedig en Vrij bezat geen enkel exemplaar of afschrift, daarom werd er een nieuw reglement opgesteld.
-
1948 - De "schone" turnfeesten werden terug ingericht, nog steeds door dhr. Pans. En op deze gelegenheid werd hij dan ook gehuldigd voor 45 jaren dienst. Hij kreeg van Z.E.H. Kan. Dessain de gouden pauselijke medaille "Imenti" op de borst gespeld.
-
1949 - Een geweldige aangroei van de leerlingengroep en de heroprichting van de veteranenafdeling noopte een nieuwe leider. Vanaf dan leidde Dhr. Wim Scheers de jongeren op. De maandelijkse bijdrage werd vastgesteld op 7,5 fr. en de verzekeringspremie werd verhoogd naar 26 fr. Een nieuwe vlag en een nieuwe barre werden aangekocht. Hierdoor was de kas uitgeput, waardoor de veteranen zelf hun turnbroek betaalden.
-
1950 - De kring deed een rechtzetting door de veteranen een tegemoetkoming van 50 fr. te geven voor de turnbroeken. Maar de leden moesten zich een nieuwe windbloes aanschaffen. Er werden nieuwe wapenschilden voor de leden aangemaakt.
-
1951 - Belangrijke jaren naderden voor de kring. De functie van feestbestuurder werd dan ook toegevoegd aan het bestuur. 21 maart 1959 was een belangrijke dag, de kring kreeg de Koninklijke titel. Voortaan zouden we dus de "Koninklijke Katholieke Turnkring Moedig en Vrij" heten. Op 19 mei werd dat dan ook uitgebreid gevierd.
-
1952 - Onder impuls van onze proost Z.E.H. De Raedt, toen onderpastoor van de St. Pieter Parochie, werd de juffersafdeling opgericht. Er kwamen twee afdelingen bij: meisjes tussen 7 en 14 jaar en juffers vanaf 15 jaar.
-
1953 - Er werd geen bestuursherkiezing gehouden om zo de viering van 50 jaar Moedig en Vrij beter te kunnen voorbereiden. Deze viering zou plaats vinden in mei. Er werd een feestmaal gehouden met voorgerecht, koninklijke kiekensoep, jubelhapjes, varkensgebraad met groentenkrans en hollandse knollen, ijsroom, pronkgebak van Moedig en Vrij, mokka, fruit, wijnen en versnaperingen. Met de winst van een tuinfeest, 16300 fr., werden er nieuwe vlaggen gekocht.
-
1957 - Een slecht jaar, de turners-afdeling werd ontbonden wegens een veel te passieve houding gedurende reeds 4 jaar. Daarna werden de inschrijvingen gehouden met zekere voorwaarden. Er werd een nieuwe springplank gekocht, maar ook een volleybal om zo de adulten meer te motiveren.
-
1959 was al helemaal een rampjaar. Het patronaat dat tevens turnzaal en vergaderlokaal was, was volledig uitgebrand. Men moest zoeken naar een nieuwe oefenzaal. Voorlopig mochten we een leegstaand klaslokaal gebruiken van de St. Pieterschool. Er ontstond een plan om gezamenlijk een turnzaal te maken en 6 maanden later was deze zaal klaar. Deze zaal hebben we gebruikt tot 1989, maar toen werd de zaal afgebroken om een hele nieuwe school te bouwen.
-
1974 - Vanaf dan gaat onze kring er weer goed op vooruit door o.a. de oprichting van nieuwe afdelingen met in '74 de oprichting van een selectiegroep heren (AGH).
-
1976 - Weer een stap vooruit met de oprichting van een selectiegroep dames (AGD) en de afdelingen Sportieve Ritmische Gymnastiek (SRG).
-
1982 - Gerda Vermeren, gediplomeerd federaal trainster start met een selectieafdeling SRG. Deze afdeling oogstte veel succes, zowel in binnen- als in buitenland.
-
1984 - Vanaf nu kunnen ook kleuters bij ons terecht met de oprichting van de afdeling Minilotjes.
-
1985 - Moeilijke financiële situatie voor onze kring.
-
1987 - Plannen om van onze vereniging, die nog steeds een feitelijke vereniging was, een VZW te maken worden op tafel gegooid. Het zal echter nog heel wat jaren duren voor deze plannen uitgevoerd worden.
-
1988 - Weer tijd voor een nieuwe discipline: de afdeling Tumbling doet zijn intrede.
-
1989 - Door afbraak van de turnzaal in de St. Pieterschool waren we genoodzaakt een nieuw onderkomen te vinden. Onze nieuwe stek werd de turnzaal van de gemeenteschool op Nekkerspoel. Enkele afdelingen zijn echter al een tijdje in de Nekker gehuisvest. Op 21 mei richt onze kring het 26ste juffersgouwfeest in. Dezz grootse onderneming gaat door in de Nekkerhal en bleek een groot succes te zijn. Tevens starten we in dit jaar met de uitgave van een clubblad. Nog steeds krijgen onze leden "'t Boekske" regelmatig in de bus.
-
1990 - Weerom een heel belangrijk jaar. We krijgen weer nieuwe afdelingen, waaronder Modern Dans. De selectiegroepen SRG krijgen een nieuwe naam, nl. Turning Point. Zowel op individuele wedstrijden als met het groepswerk werden uitmuntende resultaten behaald. Ook in dit jaar werden er afdelingen in Wolvertem en Boortmeerbeek opgericht. Boortmeerbeek was maar een matig succes en werd na een jaar dan ook stop gezet. Wolvertem daarentegen liep als een trein. Op enkele jaren tijd zal zich daar een eigen werking opstarten, in het begin compleet gestuurd vanuit Mechelen, nadien steeds meer en meer op zichzelf staand.
-
1991 - Oprichting van een afdeling Jonge Dames en een tweede Modern Dans afdeling.
-
1992 - De plannen om een VZW te worden, worden nogmaals bovengehaald, maar opnieuw verdwijnen de volledig uitgewerkte statuten in de kast.
-
1995 - Een groot jaar voor Moedig en Vrij. De SRG afdelingen nemen deel aan de Wereldgymnaestrada te Berlijn. We werden geselecteerd met de choreografie: "High in the Sky", van Gerda Vermeren. Het ledenaantal is uitgegroeid tot een goeie 400 leden, de afdelingen van Wolvertem bijgerekend.
-
1997 - Moedig en Vrij staat een beetje op zijn kop. Een samenloop van omstandigheden zorgt ervoor dat de werking van Moedig en Vrij sterk verandert. Om te beginnen hadden we de steeds moeilijker wordende samenwerking met Wolvertem. De beslissing van Luc Ceulemans en Gerda Vermeren om zich nog uitsluitend met Wolvertem bezig te houden, leidt dan ook tot een splitsing van de beide werkingen. Op 24 juni hielden we een speciale algemene vergadering. De werking met Wolvertem werd stopgezet. Daarnaast wordt de werking van bestuur en feestbestuur helemaal herwerkt en, ja hoor, deze dag werd ook de Koninklijke Katholieke Turnkring Moedig en Vrij VZW opgericht. Het is er dan toch nog van gekomen. Door de splitsing met Wolvertem zijn we wel onze selectieafdelingen SRG kwijt. Ons ledenaantal wordt terug gebracht tot een dikke 200 leden. Maar niet getreurd, in november van dat jaar komt er alweer een nieuwe afdeling bij: Aerobic.
-
1998 - Alles viel terug een beetje op zijn plooi, en een nieuwe verrassing stond ons reeds te wachten. Als kerstgeschenk werden we door het stadsbestuur midden in een seizoen uit onze zaal op Nekkerspoel gezet. Alle mogelijke noodscenario's werden boven gehaald en met heel wat schade kwamen de meeste groepen in de Nekker terecht. Te kleine zalen, slechte uren, leiding die niet meer bij zijn eigen groep geraakte,... Moedig en Vrij stond voor de duidelijke taak niet te rusten voor alle afdelingen weer een goeie zaal hadden. We namen dat jaar ook nog deel aan de nieuwe selectie voor de Gymnaestrada. We hebben het niet gehaald, maar we hebben ons wel goed geamuseerd.
-
1999 - We slagen snel en hard terug. We werken verder aan ons zalenprobleem en richten zelfs een aantal nieuwe afdelingen op. We krijgen voor het eerst twee afdelingen jongerendans, een afdeling turntoeristen en een tweede afdeling aerobic. Ons ledenaantal schiet dan ook als een pijl omhoog. De kringstructuur bij het starten als VZW bleek niet ideaal te zijn en wordt herwerkt. Er komt een raad van beheer en een administratief bestuur. Er wordt gewerkt met deelraden en werkgroepen per activiteit.
-
2000 - Moedig en vrij zit weer duidelijk in de lift. Het ledenaantal stijgt tot 350. Financieel staan we er goed voor. En vanaf nu zijn we ook vertegenwoordigd op het world wide web. En nog een belangrijke gebeurtenis: onze kring behaalt het IK-Gym kwaliteitslabel.
-
2001 - Alle records worden geklopt. Onze kring heeft nu 450 leden. We krijgen er nog eens drie dansafdelingen bij, waaronder hedendaagse dans. Ons clubblad "'t Boekske" krijgt een nieuwe look en wordt ontdaan van de storende reclame. Heel Moedig en Vrij maakt zich klaar voor het naderende jubileumjaar.
-
2002 - Alvast het goede nieuws van weer een nieuwe afdeling, een tweede groep kleuterturnen, de Sloebertjes. En op 21 september 2002: de opening van ons feestseizoen 2002 - 2003, honderd jaar Moedig en Vrij, honderd jaar hard werken met enthousiaste mensen, honderd jaar samen turnen en dansen, honderd jaar geloven in wat we bezig zijn, kortom honderd jaar plezier.
-
Na de kaap van 100 jaar, blijft de kring groeien. In 2004 wordt bijvoorbeeld een acrogroep opgestart, in 2006 wordt Breakdance toegevoegd aan het aanbod en in 2007 komt er een tweede acrogroep. Stilaan nemen we ook deel aan recreatieve wedstrijden AGD/AGH en recreademo, waaraan iedereen vrijblijvend kan deelnemen.
-
Wegens het blijvend succes van meisjesturnen, ook op oudere leeftijd, wordt in seizoen 2008-2009 een extra meisjesgroep opgericht, de Turn-Addicts.
-
In 2011 nemen we helaas afscheid van onze oudste dansgroep (Fun-Dance). Daarnaast worden in seizoen 2012-2013 de oudste meisjesgroepen ook gereorganiseerd: de Turn-Addicts en AGA worden hervormd naar Turn-Addicts en Turnladies. In datzelfde seizoen wordt onze breakdancegroep opgesplitst in beginners (breakdance 1) en gevorderden (breakdance 2).
-
In 2014 worden de Turnladies en de Turn-Addicts opnieuw samengevoegd met elkaar onder de naam Turn-Addicts, alsook Breakdance 1 en 2, die nu Breakdance vormen. Daarnaast starten we in 2014 ook met een G-werking: Gedans, een dansgroep voor kinderen met een beperking tussen 6 en 12 jaar.
-
2015 - Terug van weggeweest: we starten opnieuw met Fun-Dance om tegemoet te komen aan de vraag van de oudere dansers. In datzelfde jaar starten we ook met een selectie voor meisjes (AGD), die naast in onze gewone groepen, ook een 2e maal in de week kunnen trainen. Zij zullen naar wedstrijden toe werken. Doorheen de voorbije jaren is ook de discipline tumbling sterk gegroeid, er bestaan ondertussen maar liefst zeven tumblinggroepen (tumbling 1-6 en selectie tumbling B).
-
2016 - Gedans breidt uit: vanaf nu kunnen dansers met een beperking van 6 tot 16 jaar terecht in onze kring.
-
2020 - Helaas starten we dit seizoen zonder de discipline Breakdance. Voor de dansafdelingen breekt echter wel een jubileumjaar aan: de discipline Dans bestaat 20 jaar.
Deze tekst werd geschreven door Luc Schaltin en Evelien De Backer